Καθότι διανύουμε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη εποχή σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως από τεχνολογικής άποψης, η μεταβολή και εξέλιξη είναι οι προβλεπόμενες. Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με τη μεταβολή αποδόσεων και πως αυτό επηρεάζει όλη τη λογική του παίκτη που θέλει να ποντάρει τα χρήματα του.
Αυτό που άπαντες γνωρίζουμε, είναι ότι όταν ένα συγκεκριμένο γεγονός «φορτώνεται» υπερβολικά, αυτό συνιστά κύριο λόγο μεταβολής της απόδοσης του. Πρόκειται για την αντανακλαστική αντίδραση του bookmaker όταν διακρίνει ότι ένα σημείο παίρνει πολύ ποντάρισμα και φροντίζει άμεσα να χαμηλώσει την απόδοση, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες του τζίρου. Το υπερβολικό «φόρτωμα» ενός σημείου συμβαίνει κατά κύριο λόγο διότι οι παίκτες παρατηρούν την έντονη κινητικότητα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακολουθούν το ρεύμα, διότι είναι γνωστό ότι συνήθως αυτό που παίζουν οι πολλοί, τελικά επιβεβαιώνεται.
Αυτός είναι ο πρωτεύων λόγος της αλλαγής αποδόσεων, αφού ο bookmaker αναγκάζεται να αλλάξει τις αποδόσεις, έτσι ώστε να μη βγει χαμένος. Μια δεύτερη αιτία για την αλλαγή αποδόσεων, την οποία επίσης συναντούμε συχνότατα, είναι η πληροφόρηση. Για παράδειγμα, ο bookmaker θα φροντίσει να αλλάξει τις αποδόσεις αν μάθει μερικές ώρες πριν από έναν αγώνα ότι προέκυψαν σημαντικές απουσίες. Το ίδιο θα πράξει και σε πιθανή ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία σίγουρα επηρεάζουν την απόδοση των ομάδων. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι ιστοσελίδες δεν περιμένουν την κίνηση των παικτών (δηλαδή, που θα κατευθυνθεί το ποντάρισμα), αλλά αναλαμβάνουν δράση πρώτοι και φροντίζουν να καλύψουν τα… νώτα τους.
Ζωντανά αποτελέσματα αγώνων, από το κορυφαίο livescore στην Ελλάδα
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η μεταβολή αποδόσεων μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους, λιγάκι πιο πονηρούς. Συνηθίζεται, ειδικά στην Αμερική, μεγάλοι «καρχαρίες» του στοιχήματος να οδηγούν τον τζίρο σε συγκεκριμένα σημεία, προκειμένου να προκαλέσουν πτώση στις αποδόσεις και να εκμεταλλευτούν την ταυτόχρονη άνοδο των αντίθετων σημείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, είναι ο Αμερικάνος, Μπίλι Γουόλτερς, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα μύθο γύρω απ’ το όνομα του και φυσικά ιδιαίτερα μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς.